174 év után megszűnik a távirat

A valaha úttörő távirat szolgáltatás ideje lejárt

2021. április 30-tól kikerül a portfólióból a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatás - közölte a Magyar Posta. A távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen lecsökkent, számos európai ország már megszüntette ezen szolgáltatását.

Erről olvashatok itt 3 perc alatt:

  • A távirat története és korabeli jelentősége
  • Kivezetésének okai
  • A hibrid konverzió és a távirat hasonlósága

A Posta bejelentését lefordíthatnánk úgy is, hogy a papíralapú ügyintézés túlélte a gyorsabb és modernebb elektronikus módot. Postai levelet még mindig lehet küldeni, ám a papíralapú küldemények lassúságát kiküszöbölő táviratra már nincs lehetőség. Ez a fordítás persze erősen sántít, hiszen megannyi új elektronikus csatorna és üzenetküldési mód nyílt meg, ezek miatt köszönhetünk el a távirattól.

A távirat rövid története

De miért is volt megjelenésekor olyan modern és gyors a távirat? Mert a Posta a feladótól átvett szöveges üzenetet elektronikus hírközlő berendezés útján, illetve ilyen berendezés közbeiktatásával kézbesítette, meghatározott időtartamon belül, gyorsan áthidalva akár több száz kilométeres távolságokat. A sürgős üzenetküldésre nagy volt az igény, gondoljunk csak a diplomáciai életre, ahol többé nem kellett napokat várni egy-egy üzenetre. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt.

Magyarországon az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években viszont már csak tízezres nagyságrendben mentek a táviratok. 2020-ban összesen 23 ezer volt a feladott táviratok száma Magyarországon. A Magyar Posta 2600 fiókjában kínálja a szolgáltatást 2021. április 30-ig

A távirat jelentősége a telefon széleskörű elterjedésével, majd az internet fejlődésével drasztikusan lecsökkent. Magyarországi kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban, köztük Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszűnt.

Távirat helyett postai SZEÜSZ hibrid konverzió

Van ugyanakkor egy modern postai szolgáltatás, amivel rokonítható a távirat. A SZEÜSZ-ök közül a hibrid konverzió esetében a Posta lényegében felveszi az üzenetet a feladótól, amit aztán papíralapú levéllé konvertál és úgy juttat el a címzettnek. Persze a cél itt egész más, az, hogy az elektronikus üzenetekkel dolgozó szervezeteknek ne kelljen a papírral bíbelődniük, azt lehetőleg végezze el a posta. A távolság áthidalása itt annyiban valósul meg, hogy a teljes felvételi fázis kimarad, az elektronikusan indított küldemény azonnal a posta logisztikai központjába kerül, feldolgozási fázisba.

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Regisztrált felhasználóink számára ingyenes szolgáltatás
Kérdésem van

Kapcsolódó cikkek

Tanúsitottiratkezelés
A deusz.hu Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület honlapja. Célja, hogy felületet adjon a szervezet működési területéhez tartozó ismeretek átadására, szakmai kapcsolatok létesítésére.
© 2024 Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület (DEÜSZ). All Rights Reserved. OneOnline