174 év után megszűnik a távirat

A valaha úttörő távirat szolgáltatás ideje lejárt

2021. április 30-tól kikerül a portfólióból a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatás - közölte a Magyar Posta. A távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen lecsökkent, számos európai ország már megszüntette ezen szolgáltatását.

Erről olvashatok itt 3 perc alatt:

  • A távirat története és korabeli jelentősége
  • Kivezetésének okai
  • A hibrid konverzió és a távirat hasonlósága

A Posta bejelentését lefordíthatnánk úgy is, hogy a papíralapú ügyintézés túlélte a gyorsabb és modernebb elektronikus módot. Postai levelet még mindig lehet küldeni, ám a papíralapú küldemények lassúságát kiküszöbölő táviratra már nincs lehetőség. Ez a fordítás persze erősen sántít, hiszen megannyi új elektronikus csatorna és üzenetküldési mód nyílt meg, ezek miatt köszönhetünk el a távirattól.

A távirat rövid története

De miért is volt megjelenésekor olyan modern és gyors a távirat? Mert a Posta a feladótól átvett szöveges üzenetet elektronikus hírközlő berendezés útján, illetve ilyen berendezés közbeiktatásával kézbesítette, meghatározott időtartamon belül, gyorsan áthidalva akár több száz kilométeres távolságokat. A sürgős üzenetküldésre nagy volt az igény, gondoljunk csak a diplomáciai életre, ahol többé nem kellett napokat várni egy-egy üzenetre. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt.

Ez a tartalom csak regisztrációval tekinthető meg.

Regisztráljon!

Amennyiben már regisztrált felhasználó, kérjük  jelentkezzen be.
A cikk további tartalma csak előfizetőink számára áll rendelkezésre. Kérem regisztráljon hogy meg tudja tekinteni a tartalmakat.

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Regisztrált felhasználóink számára ingyenes szolgáltatás
Kérdésem van

Kapcsolódó cikkek

Tanúsitottiratkezelés
A deusz.hu Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület honlapja. Célja, hogy felületet adjon a szervezet működési területéhez tartozó ismeretek átadására, szakmai kapcsolatok létesítésére.
© 2021 Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület (DEÜSZ). All Rights Reserved. OneOnline